top of page

KRAS toont armoede. Niet met grote woorden, maar met theater


De vzw Kring Rond mensen in Armoede in onze Stad, kortweg KRAS, kwam de jongste maanden naar buiten met Niet met Grote Woorden, een theaterstuk waarmee de vzw een beeld wil schetsen van wat armoede écht betekent. Maya en Jitse tekenden voor de regie, maar wij gingen praten met een deel van de acteurs: Denise, David, José en Léon.

Kras vzw overkoepelt 16 – grotendeels christelijk geïnspireerde – Gentse verenigingen die werken rond armoedebestrijding. De Beweging maakt er geen deel van uit, wat niet wil zeggen dat we onbekenden zijn voor mekaar, wel integendeel.

Met Niet met Grote Woorden wilden Kras-coördinator Ria Roosens en een aantal Kras-verenigingen op een creatieve manier – dansend, zingend, bewegend, …, dat was in het begin nog niet helemaal duidelijk – de buitenwereld duidelijk maken wat het is om in armoede te leven.

Samen sterk

Veel aanvankelijke deelnemers haakten en cours de route af, net omwille van die onduidelijkheid. Maar bij Denise, David, José en Léon kreeg de nieuwsgierigheid de bovenhand. Het project kreeg stilaan vorm door de verhalen die tijdens de verschillende ontmoetingen naar boven kwamen en gestuurd werden door regisseurs Maya en Jitse.

Denise: “Als ik hier nu mijn verhaal zou vertellen, zou dat mijn eigen keel snoeren. Op een podium komt het er gemakkelijker uit, ook al omdat we de verhalen in groep brengen.”

David: “Ik dacht dat ik nooit mijn verhaal zou durven brengen voor een groot publiek, maar de groep stelde mij op mijn gemak. Ik werd losser en durfde het toch.”

José: “Ik heb de babbelziekte (lacht) en heb bovendien al mijn angsten overwonnen. Daardoor kon ik makkelijk mij ei kwijt.”

Léon: “Ik had al wat ervaring door mijn vrijwilligerswerk bij De Vieze Gasten”.

Impact

Welke impact kan het stuk volgens jullie hebben op mensen die geen ervaring hebben met armoede?

Denise: “Mensen die er niets mee te maken hebben, kunnen dankzij er dankzij het theater toch een beetje in kruipen. Aan de staande ovaties konden we merken dat de boodschap was overgekomen.”

David: “Al is er maar één toeschouwer die de boodschap begrepen heeft, dan nog heeft het de moeite geloond. Je moet positief blijven. Zoals in een tunnel: ofwel focus je op het donker, ofwel op het lichtje aan het eind.”

Denise: “Ik vond het belangrijk om vooroordelen mee de wereld uit te kunnen helpen.”

David: “Armoede gaat niet alleen over geld. Armoede heeft vele gezichten. Eenzaamheid is ook armoede”.

bottom of page