top of page

De Beweging en Artevelde Hogeschool klagen digitale kloof aan in theatervorm


U staat er wellicht maar weinig bij stil, maar op de digitale snelweg gelden geen snelheidsbeperkingen en dat heeft nefaste gevolgen. Een nieuwe vorm van uitsluiting vergroot weer maar eens de kloof tussen de have’s en have not’s. De Beweging trekt aan de alarmbel.

De digitale evolutie zou ervoor zorgen dat alles sneller en efficiënter kan gebeuren. We staan voortdurend in communicatie met elkaar. Terwijl we strijken, kopen we via de smartphone tickets voor het concert van het jaar, skypen we met oma over hoe de baby toch zo fantastisch evolueert en vragen we Deliveroo onze favoriete pizza aan huis te leveren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar staan we er voldoende bij stil dat niet iedereen mee is? Dat niet iedereen mee kan? De Beweging heeft het gevoel van niet. Voor velen onder ons voelt de digitalisering aan als een nieuwe vorm van uitsluiting.

De digitale wereld is niet meer weg te denken en daarom is het essentieel dat niemand uit de boot valt. Hij komt terug in onze huiskamer, bedrijven, ziekenhuizen, scholen, banken,...Wie heeft nog ne stylo nodig als je je documenten via een token kan ondertekenen? Wel, ze zijn met velen.

Mensen maken zich zorgen. Wat als

  • ik binnenkort mijn belastingbrief enkel nog online kan invullen?

  • ik mijn doktersafspraak enkel nog online kan vastleggen?

  • ik de klasfoto van mijn kinderen enkel nog online kan zien?

  • ik online een VDAB-profiel moet aanmaken?

Inspringen

Die vragen en verhalen van mensen vormen het thema van het inspringtheater onder leiding van Lucas Vandenbussche, docent aan Artevelde Hogeschool en bezieler van Tink Tank Performances.

Tijdens één voorstelling wordt het stuk twee keer gespeeld. Eerst door de vaste acteursploeg, een mix van vrijwilligers van de Beweging en studenten van de hogeschool. Na de pauze speelt dat team hetzelfde stuk opnieuw, maar dan kunnen toeschouwers het stuk stopzetten (door 'stop' te roepen) en zelf op het podium komen om - acterend - de situatie te veranderen in het voordeel van de meest gedupeerde rol.

Het resultaat is een beklijvende voorstelling die de toeschouwers aanzet tot experiment en een intens gesprek. Geen intellectuele discussies 'over' maar werkelijk 'in' de situaties gaan staan.

Er is nog een voorstelling op woensdag 21 maart, maar die is volzet.

bottom of page