top of page

OPINIE: Sociale garantie... voor wie werkt

“Wij gaan mensen die werken bescherming bieden. Wij gaan mensen die werken zekerheid bieden. Wij gaan mensen die werken geven waar ze recht op hebben. Voor arbeiders en werknemers, voor zelfstandigen en kmo’s, Eerlijk werk, eerlijke lonen!”

Aan het woord is sp.a-voorzitter John Crombez, in zijn 1 mei-speech van dit jaar. Het moet de nieuwe rode lijn worden van zijn partij: de sociale garantie dat mensen die ervoor knokken de solidariteit krijgen die ze verdienen. Over mensen die niet (meer) kunnen werken: geen woord. Over mensen die niet (meer) kunnen knokken: geen woord.

Ook op het Gentse rode podium op de Vrijdagmarkt luisterden we aandachtig naar de toespraken, na de van oudsher door sp.a gekaapte 1 Mei-stoet. Armoedebestrijding? Toch niet op een feestdag, zeker! “Makkers, ten laatste male, tot de strijd ons geschaard”, klinkt het in de Internationale. Die laatste keer is ondertussen al een tijdje geleden.

bottom of page