top of page

Vakantie voor iedereen: ontdek het aanbod van Steunpunt Vakantieparticipatie

‘Een kwart van de Belgen kan zich geen weekje vakantie veroorloven’, kopten de kranten een paar maand terug. Op vakantie gaan, er even tussenuit knijpen, weg van de dagelijkse zorgen en stress, het is nochtans belangrijk voor iedereen. Ook en zeker voor mensen in armoede.

Nu de zomer stilaan nadert, willen we even stilstaan bij de mogelijkheden om met een zeer beperkt budget toch op vakantie te gaan. Er is het aanbod van het Steunpunt Vakantieparticipatie voor Vlamingen en Brusselaars die om financiële redenen of bijzondere moeilijkheden niet op vakantie of daguitstap kunnen: mensen met een laag inkomen, met een verhoogde tegemoetkoming, in schuldbemiddeling,...

Vlaanderen en Brussel

Als je in aanmerking komt, kan je boeken via het Steunpunt of via de Beweging. Op het secretariaat is een catalogus beschikbaar. Erwin trok enkele jaren geleden via het Steunpunt samen met vier andere leden van de Beweging een weekje naar zee.

Erwin: ‘We huurden met z’n vijven een bungalow op een camping in de buurt van Nieuwpoort, in de maand juni. Dat kostte ons 60 euro per persoon. Het was een heel geslaagde vakantie, we deelden de boodschappen, kookten samen… Mijn grote droom is eens naar Thailand op reis gaan, maar daarvoor zal ik nog wat moeten sparen (lacht)’‘

Vijf jaar geleden ging Erwin ook mee met een georganiseerde vakantie naar een centrum in Everberg.

Erwin: “Daar werden ook allerlei activiteiten georganiseerd: een zoektocht, zelf parfum maken,… Dat was heel geestig.”

Behalve meerdaagse vakanties, kan je via het Steunpunt ook liefst 231 daguitstappen boeken. Erwin hoopt dat het aanbod nog verder uitgebreid wordt. Momenteel zijn er enkel bestemmingen in Vlaanderen en Brussel.

Erwin: “Het zou toch fijn zijn dat er ook een samenwerking met Wallonië komt.”

Maar er zijn nog een aantal andere manieren om goedko(o)p(er) op vakantie te gaan. Een jeugdherberg is bijvoorbeeld stukken goedkoper dan een hotel. Via Taxistop en de bussen van Eurolines kan je dikwijls goedkoper op je (buitenlandse) bestemming geraken. Voor kinderen en jongeren zijn er verschillende mogelijkheden om goedkoop op kamp te gaan, al dan niet met de jeugdbeweging. Blijf je toch thuis, dan is er ook in Gent heel wat leuks te beleven, en vaak gratis of tegen een zeer bescheiden tarief. De Gentse Feesten natuurlijk, met heel wat gratis optredens, theater en (kinder)animatie. Voor de kinderen zijn er de speelpleinwerking van de stad, de Pretkamjonet en Pretbisiklet, de verschillende speelpleinen en parken én de Blaarmeersen, voor een heerlijke plons in het water!

bottom of page